2013.09.25. 11:29 nfo

Vadludak, 8 különböző módon 2.rész (Four-at-a-Time)

Címkék: FOLTVARRÁS Flying Geese Vadludak

A második módszerrel, amit be szeretnék mutatni, egyszerre négy vadludat készíthetünk el.

A kiszabandó négyzetek méretét a blokk végső kívánt méretből számítjuk ki. A nagy négyzet mérete a végső blokk szélessége +1 1/4", a kisebb négyzetek mérete a végső blokk magassága +7/8". Például, ha négy darab 4 1/2" X 2 1/2"-es vadludat szeretnék, akkor a nagy négyzet mérete: 4 1/2" + 1 1/4" = 5 3/4", a kis négyzeteké pedig: 2 1/4" + 7/8" = 3 1/8".

Mindez táblázatban (végső méret - nagy négyzet mérete - 4 darab kis négyzet mérete): 

Flying-Geese-sizing-chart-four-at-a-time-technique_1.jpg

(a képek forrása: connectingthreads.com)

A nagyobb négyzetet színével felfelé, a kis négyzetek közül kettőt színével lefelé (RST) elhelyezünk a két ellentétes sarokban, a kisebbek fedni fogják egymást. Bejelöljük az átlót (nem szemmérték után varrjuk, csalóka lehet), és az átló mellett mindkét oldalon 1/4" varrásszélességgel letűzzük.

Az átló vonalán kétfelé vágjuk:

A sötétebb anyag felé vasaljuk:

A nagy négyzet eddig üresen maradt sarkára színnel lefelé ráhelyezünk egy kisebb négyzetet, megrajzoljuk az átlót és mellette két oldalon levarrjuk:

A jelölés mentén kettévágjuk:

A sötétebb anyag felé vasaljuk: 

És máris elkészült az első két vadludunk:

Megismételjük a másikkal is ugyanezt, utána levágjuk a kutyafüleket, kutyanyelveket (ki hogy nevezi), és készen is van mind a négy vadlúd. 

2013.09.24. 10:46 nfo

Vadludak, 8 különböző módon 1.rész (Flippy Corners)

Címkék: FOLTVARRÁS Flying Geese Vadludak

A "Tökéletes illesztés" című munkánknál az első feladat a vadludak elkészítése volt. Szeretném bemutatni Nektek hogyan lehet 8 különböző módszerrel elkészíteni ezt a nagyon népszerű blokkot.

Flippy Corners

Először azt a metódust mutatom, amit a faliképnél is használtunk ( a képek forrása: connectingthreads.com).

Itt egy téglalapból és két négyzetből állítjuk össze a blokkot. A téglalap rövidebb oldala a négyzet oldalával egyenlő méretű, a hosszabbik oldal pedig a rövidebb kétszerese, mínusz 1/2". Például: ha a négyzet 2 1/2", akkor a téglalap mérete 4 1/2" X 2 1/2". 

A téglalapot színével felfelé, a négyzetet színével lefelé egymásra illesztjük az egyik oldalon és az átlón végigvarrjuk. Ennek a rövidítése angolul RST (right sides together) vagyis az anyagokat színt-színre fordítjuk, lehet, hogy találkoztatok is már ezzel a kifejezéssel.

Ha úgy érzed szemmértékre is meg tudod varrni, ne tedd, inkább húzd meg az átlót a négyzet hátulján, olyan jelölővel, amit használni szoktál, így biztosan egyenes lesz a varrásvonal.

Vágd le a felesleget 1/4" -re a varrásvonaltól (ne dobd ki, mehet az apró fecnis dobozba).

Vasald a sötétebb szín felé a varrásszélességet. Ha még kezdő vagy a foltvarrásban, érdemes megnézni ezt a 2 perces videót a vasalási tippekről, szabályokról:

Most helyezd a másik négyzetet a téglalap ellentétes oldalára, színével lefelé, jelöld meg a varrásvonalat, varrd le az átlón:

Itt is vágd le a felesleget 1/4" -re a varrásvonaltól:

Vasald a sötétebb anyag felé a varrásszélességet és el is készült a blokk:

2013.09.24. 09:53 nfo

2013/2014-es terveink

Az első találkozón, a hosszúra nyúlt nyári szünet miatt, rengeteg dolgot szerettünk volna megosztani egymással. Kicsit ünnepeltünk, kicsit beszélgettünk, kicsit tervezgettünk... és arra a megállapodásra jutottunk, hogy mi is szeretnénk egy hasonló munkát elkészíteni, mint amit Balatonföldváron, a veszprémi Tűzikék csoport kiállításán láttunk. Csodaszép volt! Ugyanaz az alapminta, de mindenki a saját ízlésére, színvilágára formálja majd.

Erre a körülbelül 1*1 méteres, gyűjteményes faliképre esett a választás, aminek "Tökéletes illesztés" a neve:

Clipboard02_1.jpg

Nem véletlenül mutatom csak fekete-fehérben, nem szeretném, hogy bárkit befolyásoljanak az eredeti kép színei, vagy az anyagok mintái. Az eredeti leírás mindössze 5 leckéből áll, különböző időtartamú és mennyiségű munkát igényelve, néhol aránytalanul. Van, ahol egy blokk van, amit gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, de olyan is akad, ahol egy leckében három különböző blokk elkészítése lenne a feladat. Kicsit "szétbontottam", így nálunk ez 10 lépésből áll majd.

Ha Te is szeretnél elkészíteni, akkor küldj egy mail az adannum(kukac)gmail(pont)com címre (elég ha a tárgy mezőbe annyit írsz: Tökéletes illesztés) és kéthetente, ahogy mi is haladunk, kapsz egy-egy leckét. Mi már elkezdtük, szerdán mutatom az első fotókat, a vadlibákról....